Te Kloeze Riooltechniek

Draai uw tablet

 Terug naar veel gestelde vragen

Wat kan ik zelf doen om verstoppingen te voorkomen?

Een gemiddeld huishouden krijgt ongeveer één keer in de tien jaar te maken met een verstopt riool. Bij sommige huishoudens komen geen problemen voor, maar daar tegenover staat dat ook een groot aantal woningen jaarlijks last heeft van verstoppingen. Veel voorkomende oorzaken zijn slecht aangelegde, verouderde of verzakte rioolsystemen; ingegroeide boomwortels; aankoeken van vet in het riool en een teveel aan toilet papier.

Het is niet altijd mogelijk om een verstopping te voorkomen maar er kan wel degelijk aan meegewerkt worden om het risico hierop tot een minimum te beperken. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen! Hieronder een paar zaken om zelf rekening mee te houden als u problemen met uw aansluiting op het riool wilt voorkomen:

  • Gebruik uw toilet, straatkolk, schrobput – of welke afvoer dan ook – niet als afvalbak. Dat wil zeggen dat er geen vetresten, etensresten, verfresten, olieresten of andere soorten van afval in weggespoeld worden. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren, vergeet dan niet om alles goed na te spoelen zodat de vervuiling niet de kans krijgt om een verstopping te veroorzaken;
  • Wees voorzichtig met het gebruik van te veel toiletpapier, een grote hoeveelheid toiletpapier zal onherroepelijk zorgen voor een verstopping. Ook hier geldt: goed naspoelen met veel water;
  • Vochtige of hygiënische doekjes, maandverband, tampons en luiers staan hoog genoteerd op de lijst met oorzaken van verstoppingen, zorg daarom altijd voor een afvalbakje naast het toilet.